Zabójczy sód

18 sierpnia 2014, 14:38

Z The New England Journal of Medicine dowiadujemy się, że nadmierne spożycie sodu zabija każdego roku 1,65 miliona osób na całym świecie. Wysokie spożycie sodu odpowiada za zwiększenie ciśnienia krwi, a to jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru - mówi główny autor badań, Dariush Mozaffarian z Tufts University.



Street View pod wodą

14 sierpnia 2014, 11:36

Google postanowiło przenieść swoją usługę Street View na zupełnie nowy poziom. A raczej poniżej poziomu... oceanów. Koncern zaczyna udostępniać panoramiczne zdjęcia raf koralowych.


Cząsteczka triclosanu

Noworodki narażone na działanie antybiotyków

12 sierpnia 2014, 11:19

Już w łonie matki połowa noworodków z Brooklynu wystawiona jest na działanie triklosanu. To środek przeciwgrzybiczny i przeciwbakteryjny szeroko stosowany w produktach kosmetycznych i higienicznych. Wiadomo, że triklosan ma negatywny wpływ na system hormonalny


Nowo odkryta cząsteczka zapobiegnie niewydolności serca?

11 sierpnia 2014, 12:33

Zespół z Indiana University odkrył długie niekodujące RNA Myheart - transkrypt związany z ciężkim łańcuchem miozyny - które hamuje białko BRG1, prowadzące do zmian w aktywności genetycznej poddanego stresowi, np. wysokiemu ciśnieniu, serca. W ten sposób można zapobiec niewydolności tego narządu.


Kwas moczowy prowadzi do zespołu metabolicznego

11 sierpnia 2014, 11:23

Markerom zespołu metabolicznego towarzyszy wysokie stężenie kwasu moczowego w surowicy. Dotąd nie wiedziano, jaki jest kierunek tej zależności, teraz jednak naukowcy z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona w St. Louis wykazali, że ciąg negatywnych zdarzeń rozpoczyna się od zaburzeń dotyczących GLUT9 - ważnego transportera kwasu moczowego - w przewodzie pokarmowym.


Komu szkodzi zbyt dużo uśmiechu?

8 sierpnia 2014, 06:43

U pewnych ludzi uśmiechanie się, które ma zamaskować negatywne emocje bądź wywołać szczęście, może wywołać skutek odwrotny do zamierzonego, doprowadzając do pogłębienia smutku czy złego samopoczucia.


Coraz więcej rtęci w oceanach

7 sierpnia 2014, 12:57

Od początku Rewolucji Przemysłowej ilość rtęci w górnej warstwie światowych oceanów zwiększyła się trzykrotnie. Najnowsze analizy to pierwsze badania w skali globalnej. Dzięki niem poznaliśmy nie tylko ilość rtęci w oceanach, ale wiemy też, skąd ona pochodzi i jak jej stężenie zmienia się wraz z głębokością


Kwas kwasowi nierówny

7 sierpnia 2014, 05:29

Z najnowszego numeru Lancet Diabetes and Endocrinology dowiadujemy się, że związek pomiędzy nasyconymi kwasami tłuszczowymi a cukrzycą typu 2 jest bardziej skomplikowany, niż się wydawało. Okazuje się bowiem, że nasycone kwasy tłuszczowe mogą zarówno zwiększać jak i zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy


IBM chce zapłacić za... własne fabryki

6 sierpnia 2014, 12:35

Bloomberg twierdzi, że IBM zaoferował firmie Globalfoundries miliard dolarów w zamian za... przejęcie przez Globalfoundries IBM-owego wydziału produkcji układów scalonych. Do podpisania umowy nie doszło, gdyż Globalfoundries domagało się 2 miliardów USD


Ciepły Atlantyk powoduje silne pasaty na Pacyfiku

4 sierpnia 2014, 13:01

Zdaniem australijskich naukowców, to ogrzewający się Atlantyk jest prawdopodobnie odpowiedzialny za wzrost siły pasatów na Pacyfiku. Obecnie pasaty te są najsilniejsze od czasu, gdy ludzkość dokonuje ich pomiarów, czyli od lat 60. XIX wieku


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy